Bratislava a jej TOP 5 insta miest


Toto leto je asi pre každého z nás tak trochu iné, ako tie minulé. Možnosť cestovať našťastie opäť máme, no ani zďaleka to nie je také jednoduché, ako pred pandémiou koronavírusu. Ak do vašej vysnívanej destinácie cestovať stále nemôžte, alebo sa bojíte, naplánujte si výlet do nášho hlavného mesta.

Bratislava nie je kozmopolitná, ako napríklad Londýn a neponúka ani zďaleka toľko turistických atrakcií, ako napríklad Paríž. Aj tu sa však najde niekoľko pekných miest, ktoré určite stoja za návštevu a zmienku na vašom Instagrame! 😊

Bratislavský Hrad

Ak ste náhodou v Bratislave ešte neboli, alebo ste to len nestihli, tak si pri ďalšej návšteve určite na zoznam pripíšte návštevu Bratislavského hradu. Ten je podľa môjho názoru tak trochu nedocenený.
Na prvý pohľad možno nepôsobí tak majestátne, ako napríklad Oravský hrad, či rozprávkový Bojnický zámok, no minimálne jeho nádvorie (kde máte vstup ZDARMA!) určite stojí za vašu návštevu.

Síce vo veľmi zmenšenej podobe, V roku 2016 tu dokonca otvorili barokovú záhradu plnú kvetinových záhonov, ktorá pripomína záhrady slávneho zámku vo Versailles či viedenského Schönbrunnu. Bratislavský hrad prešiel v posledných rokoch radom obnov a rekonštrukcií. Oprava spomínanej záhrady stála zhruba 25 miliónov eur.

Myslím že ani nemusím hovoriť, že výhodou tohto miesta je fakt, že každý jeho kút je fotogenický 😊 

Bratislavské oko

Áno! Bratislava sa v tomto prípade rozdelila súdiac podľa diskusií na internete na dva tábory. Jedna skupina odsúdila umiestenie ruského kola priamo do historického centra, druhá zas túto chýbajúcu atrakciu nadšene privítala. Moja odpoveď je zrejme jasná 😊

Pri tejto atrakcii hneď na úvod pripomínam, že ide len o sezónnu záležitosť, čo je podľa môjho názoru škoda. Ruské kolo je v prevádzke len do 30. septembra 2020, ja by som ho však v Bratislave ponechal trvalo. Podobné atrakcie majú v Budapešti, Londýne ale aj iných európskych mestách a rovnako priamo v historickom centre.

Cena za jednu jazdu, počas ktorej absolvujete minimálne dve kolečká je 6,50 €, pričom deti s výškou do jedného metra majú vstup zdarma. Výška kolesa je 30 metrov. Keď som ku kolesu zavítal ja, tak bolo pod mrakom a vyzeralo to na dážď, tak som si povedal, že to vyskúšam nabudúce. Našťastie ma zachránili moje čierne chelsea boots z CCC, ktoré by podľa mňa nemali chýbať v šatníku žiadneho muža, nakoľko ich môžete využiť počas celého roku. Napríklad aj vtedy, keď „letné“ počasie pripomína apríl 😊


Vivo

Nie sú to tak celkom mrakodrapy, no ak zavítate do nákupného centra Vivo, tak sa určite choďte pozrieť na strechu. Ak máte na fotkách radi taký ten „americký feeling“ tak tu ho dostanete. Vstup je pochopiteľne pre všetkých návštevníkov centra zdarma. Strešné parkovisko je navyše málokedy plné 😊


Dom sv. Martina

Azda jedna z najkrajších katedrál, aké na Slovensku máme je Dom svätého Martina. Ide o gotickú sakrálnu stavbu, ktorá je dominantou historického centra Bratislavy. Archeologický výskum, ktorý sa na tomto území v minulosti robil dokázal, že na mieste kde dnes nájdeme túto katedrálu boľ ľudský život už počas neskorej doby kamennej.

Za vznik tohto chrámu sa považuje 14-15. storočie, predtým tu však stáli menšie kostolíky, ktoré však neboli dostačujúce. V minulosti sa Katedrála svätého Martina využívala ako korunovačný chrám, dnes tieto priestory mnoho ľudí využíva pre svoje svadby – napríklad aj Dominika Cibulková 😀

Veža chrámu dosahuje výšku 85 metrov. Napríklad taká Socha slobody v New Yorku má výšku len o niečo viac, konkrétne 93 metrov, to však len vrátane podstavcu o výške 47-metrov.

Gotická veža - Sad Janka Krála  

Pre milovníkov prírody určite odporúčam Sad Janka Kráľa, ktorý určite nájdete cestou do Auparku 😉 Ide o jeden z najstarších parkov v strednej Európe. Vznikol zhruba v rokoch 1774-1776 z úplne prostého dôvodu - poskytnúť širokej verejnosti miesto, kde môžu tráviť svoj voľný čas.

Takmer na jeho konci (respektíve začiatku) nájdete na oko opustenú gotickú vežičku, ktorá pôvodne zdobila vrchol františkánskeho kostola. Kvôli nútenej rekonštrukcii v roku 1897 však túto vežičku premiestnili na miesto, kde ju nájdeme dodnes. Patrí medzi obľúbené miesta turistov a objavila sa napríklad aj vo videoklipe Primetime od Majka Spirita (a vlastne uvidíte v ňom aj Bratislavský hrad a tiež Dom sv. Martina).


Vegetarianboy

No comments:

Post a Comment

Instagram