Paríž a jeho TOP 5 insta miest



Tento blog som mal v hlave už dlhšie, tak som si povedal, že ho konečne hodím aj na „papier“. Ešte koncom júna sme so Stylemon navštívili metropolu Francúzska. Obaja sme v Paríži už boli aj predtým, takže žiaden bedeker sme si so sebou nebrali. 

Napriek tomu sme obaja (alebo skôr ja :D) mali v hlave pár miest, ktoré sme za účelom dobrej fotky chceli nájsť. Keď sme zistili, že ideme do Paríža v prvý prázdninový víkend, tak sme sa báli obrovského návalu turistov. Za seba však hovorím, že ľudí bolo tak akurát a vôbec som nemal pocit, že by niekde bolo viac turistov než zvyčajne.

Pigalle Basketball Court

V posledných rokoch asi najviac vychytené miesto u všetkých „instagramerov“ je toto šialene farebné basketbalové ihrisko Pigalle. Možno vám príde zvláštne, že niekto pri návšteve Parížu ide kvôli fotke na športové ihrisko, no garantujem vám, že takéto farebné miesto nikde inde v Paríži nenájdete.

Preslávený Moulin Rouge je pritom len asi 2 minúty pešo, takže jednou trasou zabijete rovno dve muchy. Myslite však na to, že ihrisko je otvorené len v čase od 10 do 17 hod. My sme najprv prišli po "záverečnej", takže sme si cestu museli na druhý deň zopakovať opäť. Otváracie hodiny ihriska si pre istotu overte v dobe vašej návštevy, nakoľko neviem, či sú rovnaké aj mimo víkendu a prázdnin.

Vstup na kurt je zdarma, jediné čo sa od vás očakáva, že nebudete zbytočne prerušovať pripadnú hru basketu. My sme prišli krátko po 10 a už tu bolo relatívne plno. To že sa tam ľudia chodia fotiť nie je nič nezvyčajné, takže ani nás si nikto nevšímal.


Palais Royal

Nádvorie Palais Royal bolo na mojom wishliste už pár rokov a som rád, že som si ho konečne mohol odškrtnúť. Ak patríte medzi milovníkov čiernej a jednoduchých línií, tak si to tu určite zamilujete! Ja toto miesto hodnotím asi ako to najlepšie, čo som zatiaľ v Paríži objavil. 

Palác je hneď cez cestu preslávenému Louvru a postavili ho na žiadosť kardinála Richelieu ešte v roku 1622. Neskôr v roku 1781 prešiel celý komplex rekonštrukciou a z pôvodného palácu ostalo len juhovýchodné krídlo.

Medzi najväčšie lákadlá celého areálu patrí od roku 1985 nádvorie, ktoré na žiadosť ministra kultúry vytvoril umelec Daniel Buren. Ide o čiernobiele mramorové stĺpy v rôznej výške, vďaka čomu počas dna na celom nádvorí vzniká zaujímavá hra tieňov a svetiel. Je viac než isté, že ak sem zavítate, tak tu práve bude prebiehať nejaké svadobné alebo blogerke fotenie. Vstup na nádvorie je bezplatný.

Eiffell Tower

Ísť do Paríža a nevidieť aspoň raz Eiffelovku je azda priam nemožné. Vďaka svojej polohe je viditeľná do širokého okolia či  už počas dna, alebo v noci. Ak ide o vašu premiérovú návštevu Paríža a chystáte sa aj na vrchol Eiffelovky, tak doporučujem kúpiť lístky dopredu cez internet, nech sa aspoň z časti vyhnete dlhým radom. Ich cena začína na sume 10,20 eur pre dospelú osobu, pričom záleží od toho, či si to chcete vyšliapať po schodoch, alebo sa odviezť výťahom.

My sme s Lenkou túto prehliadku tentoraz vynechali a miesto toho hľadali nejakú fotogenickú uličku s pekným výhľadom. Keďže bol víkend, nehralo nám do karát to, že všade boli odparkované autá. Potom nám však napísal Adam, ktorý dal skvelý tip na Avenue de Camoëns. Výhodou tohto spotu je skvelý výhľad a to, že tu nestoja zástupy turistov.

Versailes

Napriek tomu, že som v úvode spomenul, že sme so sebou nemali žiaden bedeker, tak to asi teraz vyzerá, že sme išli jednu turistickú lokáciu za druhou. Jediným takým miestom, ktorému sme venovali veľkú časť nášho času však bol palác Versailes. Lenka tu už bola, ja ešte nie.

Oboch nás už počas školy fascinovala éra Ľudovíta XIV, ktorý dal toto sídlo prestavať do dnešnej podoby a doplnil ho o honosné záhrady. V rokoch 1806-1910 nechal zámok zrekonštruovať Napoleon, dnes sa celý areál využíva ako múzeum, pričom najväčšie lákadlo je Zrkadlová sien z roku 1678. My s Lenkou sme tentokrát navštívili len priľahlé záhrady. Ak by ste si chceli obzrieť aj interiér palácu, tak si na to vyhraďte celý deň.

Záhrady sú skutočne rozsiahle a ak sa vám nechce skúmať ich po vlastných, môžete si prenajať niečo ako golfové vozidlo, s ktorým sa môžete bez obáv presúvať po celom areáli. Mňa osobne najviac nadchla vodná nádrž na konci celého komplexu, odkiaľ máte krásny výhľad na Zámok Versailles. Ak sa nikam neponáhľate, môžete si podobne ako my prenajať čln. Je na váš, koľko času na ňom strávite. Platíte až pri vrátení loďky.

Priznávam, že mňa až tak Versaille nenadchol. Čakal som väčšie "wau". Bude to zrejme aj tým, že už dvakrát som navštívil viedenský Schönbrunn, ktorý je kópiou Versailles. Vstup do záhrad je aj cez internet 12 eur, no lístky sme bez dlhšieho čakania kúpili priamo na mieste. V záhradách je samozrejme dovolené fotiť aj nakrúcať, takže sa nemusíte báť toho, že by vám niekto vaše plány o skvelú fotku prekazil.

Disneyland

Diesneyland sme síce s Lenkou nestihli, no aj tak ho do tohto rebríčku musím zaradiť. Ja som ho navštívil ešte v roku 2017, čím som si splnil detský sen. Celý areál je zhruba hodinu od Paríža, ak sa teda rozhodnete o jeho návštevu, rátajte s tým, že vám to zaberie celý deň. Nudiť sa určite nebudete!

Parížsky Disneyland sa skladá z dvoch parkov a to z Walt Disney Studios a Disney Park. Väčší je Disney Park, kde nájdete aj preslávený zámok z intra všetkých disneyoviek. Akčnejšie atrakcie však nájdete v štúdiách Walt Disney, kde si môžete na vlastnej koži prežiť pád meteoritov v raketopláne alebo nakuknúť do zákulisia toho, ako to vyzerá pri výrobe špeciálnych efektov v akčných filmoch.

Je úplne jedno koľko máte rokov, atrakcie sú tu totiž pre všetky vekové kategórie a myslím si že je priam nemožné, aby ste domov odchádzali sklamaný. Z vlastnej skúsenosti si myslí, že na návštevu Disneylandu sú ideálne dva dni. Oba parky sa dá stihnúť už počas jedného dňa, no zrejme nebudete mať čas nato, aby ste si obľúbené atrakcie užili opakovane. Každý deň je tu samozrejme sprievod známych rozprávkových postavičiek a po zotmení obrovský ohňostroj nad zámkov a svetelná šou, pri ktorej prestanete ľutovať všetky financie, ktoré tomuto zážitku investujete.

Lístky do Disneylandu si môžete kúpiť cez internet. Do konca septembra prebieha akcia, v rámci ktorej sú dospelé vstupy za cenu detských (tj od 68€). Cena jednodňového lístku do jedného parku je 68 eur, a cena jednodňového lístku do oboch parkov je 88 eur. Ja pre návštevu odporúčam utorok alebo stredu, kedy je tu výrazne menej ľudí, než počas víkendu.


Vegetarianboy

No comments:

Post a Comment

Instagram